dimarts, 2 de març del 2010

16é llibre
Muerte en Estambul
Petros Márkaris
239 pàg.
Després de les noces civils de la seua filla Katerina, el comissari Kostas Jaritos decideix prendre's uns dies de descans i viatjar amb Adrianí, la seua temperamental dona, a Istanbul, ciutat estretament relacionada amb la història de Grècia. Barrejat amb centenars de turistes, Jaritos es llança a admirar esglésies, mesquites i palaus mentre degusta la gastronomia del lloc i discuteix no només amb la seua dona sinó també amb els membres del grup amb el qual viatja. No obstant això, tot es torç quan alguna cosa aparentment tan nimia com la desaparició d'una anciana en un poble de Grècia es converteix de sobte en un cas d'assassinat, doncs informen a Jaritos que han trobat mort a un parent d'aqueixa anciana... i que aquesta es dirigeix a Istanbul. Jaritos haurà de treballar braç a braç amb el suspicaz comissari turc Murat, i anirà internant-se en la menuda comunitat que conformen els grecs que encara, després de l'èxode massiu que van protagonitzar en 1955, romanen en la ciutat.
Molt de l'estil de Márkaris, aquesta novel·la no m'ha defraudat gens, és tan bona com totes les altres que ha escrit aquest autor, que junt a Camilleri és dels meus estrangers favorits, sempre unix treball amb família, i encara que moltes voltes acaba dels nervis per aquesta unió tot li ix sempre redó.
Això sí he trobat a faltar el Dimitrakos, diccionari que utilitza sempre que vol conciliar el son i es troba atabalat. Però és clar quan u se'n va de viatge no s'emporta precisament un diccionari a l'equipatge, ara que si fóra la seua esposa qui l'utilitzara segur que li l'hauria fet agarrar.