dimecres, 12 de maig del 2010

32é llibre
El Misterio de la Casa Aranda
Jerónimo Tristante
318 pàg.
Madrid, 1877
La major part de la noblesa continua present en la capital, encara que havia perdut part del poder polític i econòmic, que en aquests moments havia de compartir amb l'alta burgesia. No obstant això, seguia monopolitzant el poder social multiplicant les festes, els menjars, els balls, etc. com resposta a aqueixa pèrdua de poder.
L'única cosa que li queda a la noblesa és el poder social, i intenta conservar-lo per dalt de tot. Així, fins i tot arruïnada, fa uns esforços i sacrificis econòmics amb la condició de mantenir el seu estatus social, no renunciant a la seua vella manera de vida opulenta i ostentosa. I casa  les seues filles amb burgesos de diners.


En aquest Madrid, Víctor Ros, delinqüent d'estar per casa convertit per diverses circumstàncies en subsinspector de policia, ha d'investigar el misteriós cas ocorregut en la Casa Aranda.
Una misteriosa casa que sembla induir a les dones que habiten en ella a matar els seus esposos. Està la Casa Aranda realment embruixada? Quins interessos s'oculten darrere d' aquesta sèrie d'inexplicables assassinats?
Aurora Alvear, recentment casada amb Donato Aranda, ha intentat acoltellar el seu marit després de llegir un paràgraf de la Divina comèdia de Dante. És la tercera vegada que es produïx un fet similar en aquest habitatge, el que confirma les remors que hi ha una maledicció en la Casa Aranda. En efecte, abans d'Aurora, les dues anteriors inquilines ja havien atemptat contra els seus marits. La primera víctima, Diego Vicente Reinosa, era un indià que havia tornat de Cuba amb una fortuna considerable. Té a veure aquesta fortuna amb els fets que es produïxen en la casa? Són realment aquestes dones responsables dels seus crims?
El jove subsinspector Víctor Ros porta a terme la complicada investigació amb l'ajuda del seu company Alfredo Blázquez.
En paral·lel, Victor Ros investiga pel seu compte i per instància d'una amiga el cas de diverses prostitutes assassinades en poc temps. Els dos casos, de molt diferent índole però de similar complexitat, li causaran greus maldecaps al subsinspector...
Una novel·la molt entretinguda que es llig d'un tiró. ës agradable llegir sobre la vida i costums d'un Madrid que va eixamplant-se. Tal volta la cosa que menys m'ha agradat és que repetix moltes voltes les mateixes coses, el protagonista recapitula una i altra i altra volta sobre els casos que està investigant.